Rainbow Chard Spanakopita | Ginger Tonic Botanicals

7
Rainbow Chard Spanakopita |  Ginger Tonic Botanicals

Το Chard είναι το αγαπημένο μου πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στον καλοκαιρινό μας κήπο αφιερώνουμε ένα ολόκληρο υπερυψωμένο κρεβάτι σε αυτό το θρεπτικό βοτανικό ουράνιο τόξο. Τα προηγούμενα χρόνια, δοκιμάσαμε να καλλιεργήσουμε λάχανο και λάχανο και σπανάκι (όλα αυτά που αγαπάμε), αλλά αντιμετωπίσαμε μια αδυσώπητη συνεχή μάχη με τις λευκές μύγες που πάντα φαινόταν να ξεπερνούν κάθε τελευταίο πράσινα φυλλώδη μπαλώματα και τελικά τα παρατήσαμε και είπαμε , „Οχι. Περισσότερο.“ Αλλά….Το Rainbow Chard τα πήγαινε πάντα εξαιρετικά καλά χωρίς σχεδόν καμία προσπάθεια, επομένως όχι μόνο έγινε ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα για καλλιέργεια, αλλά και το αγαπημένο μας είδος καλοκαιρινού κήπου για φαγητό όλη την ώρα. Το καλοκαίρι προσθέτουμε τσουρέκι σε απολύτως όλα, από πρωινές ομελέτες και μεσημεριανές σαλάτες μέχρι απλές προσθήκες για δείπνο (σοταρισμένο με πλήθος σκόρδο και κρεμμύδια) και τα τελευταία δύο χρόνια, φτιάχναμε μεγάλες παρτίδες αυτής της σπανακόπιτας Rainbow Chard όταν έχουμε άφθονο τσίμπημα στα μέσα του καλοκαιριού. Μια παρτίδα από αυτό μας διαρκεί σχεδόν μια εβδομάδα και δεν παλιώνει ποτέ.

Ξέρω ότι οι μανίες για την υγεία έρχονται και παρέρχονται, και κάθε χρόνο υπάρχει πάντα ένα νέο «σούπερ λαχανικό» που αιωρείται στο φυσικό βάθρο της υγείας ως πολύ καλύτερο από όλα τα άλλα και, «Τι περιμένετε;; Προσθέστε αυτό σε ΟΛΑ τα smoothies σας!» πρωτοσέλιδα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Ωραία…το βλέπω. Διάβασα για αυτό. Αλλά η αγάπη και η αφοσίωσή μου στο σέσκουλο δεν θα κλονιστεί ποτέ. Περπατάω μέσα από το καλοκαιρινό μου τσιρότο και ψιθυρίζω… «Έγινε εσείς καθ’όλη τη διάρκεια. Θα είσαι πάντα σύμμαχός μου στα χορτοφαγικά… μην αφήνεις αυτούς τους τίτλους να σε βάζουν κάτω»… Ο Chard δεν χρειάζεται φευγαλέους τίτλους. Ξέρει ότι είναι το καλύτερο και δεν χρειάζεται τον συνεχή έπαινο για να το αποδείξει.

Στο πανεπιστήμιο ανέπτυξα μια αγάπη για το τσαντάκι ουράνιου τόξου (και το ελβετικό σέσκουλο). Ήταν πάντα φθηνότερο από οποιοδήποτε από τα άλλα χόρτα, οπότε αυτό ήταν που βρισκόταν στην κουζίνα μου τις περισσότερες φορές. Μαγείρευα με αυτό συνεχώς και μου αρέσει η γεύση του. Ελαφρώς γήινο με διακριτική γλύκα και λίγο πικρό τόνο. Γρήγορα στο μεταπτυχιακό και εξακολουθώ να τρώω στο καλό, ενώ μαθαίνω ότι, διατροφικά, το σέσκουλο είναι πραγματικά το άγνωστο και συχνά παραμελημένο θρεπτικό πυκνό πράσινο που κανείς δεν τρώει. Είναι γεμάτο μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, μαζί με βιταμίνη C και Α και πλήθος βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου (κάτι που πραγματικά χρειάζομαι) και συχνά πάντα αναζητώ επιπλέον πηγές βιταμίνης Κ στη διατροφή μου για να υποστηρίξω την υγεία των οστών. Τα πολύχρωμα στελέχη (λευκό, κίτρινο και κόκκινο) περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά, κυρίως καροτενοειδή που είναι φανταστικά για την υγεία των ματιών, και όταν το μαγειρεύω, χρησιμοποιώ πάντα τα κοτσάνια σε κάθε συνταγή.

Το Rainbow Chard Spanakopita είναι εύκολο και επιεικής. Παίρνει το περίγραμμα μιας παραδοσιακής σπανακόπιτας με βάση το σπανάκι, αλλά ενσωματώνει σέσκουλο στη θέση του σπανακιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε Filo είτε σφολιάτα, και παραδοσιακά μια συνταγή Spanakopita απαιτεί πολύ βούτυρο (το οποίο είναι καλό να χρησιμοποιείται και σε αυτή τη συνταγή – εξακολουθεί να λειτουργεί), ωστόσο προτιμώ το ghee, οπότε αυτό χρησιμοποιώ συχνά. Το τυρί καλής ποιότητας μπορεί να κάνει τη διαφορά και για μια καλή παρτίδα, οπότε αν έχετε μια καλή πηγή για φέτα υψηλής ποιότητας – επιλέξτε σίγουρα αυτό.


Φωτογραφίες από Ρενέ Μπερντ

Schreibe einen Kommentar