343 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές » Yale Climate Connections

3
343 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές » Yale Climate Connections

Η Γη πολιορκήθηκε από αξιοσημείωτες καιρικές καταστροφές 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και η συνολική ζημιά που προκλήθηκε από καιρικές καταστροφές ήταν 329 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το 2021 το τρίτο πιο δαπανηρό έτος στην ιστορία (προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό) για καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο ασφαλιστικός μεσίτης Aon μέσα του ετήσια Έκθεση που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

Τα μόνα δαπανηρά έτη για καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ήταν το 2017 (519 δισεκατομμύρια δολάρια) και το 2005 (351 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Aon. Munich RE έχει το 2021 συνδεδεμένο με το 2005 και το 2011 ως το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος που έχει καταγραφεί για ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές, με μόνο το 2017 να είναι πιο ακριβό.

Οι καιρικές καταστροφές των 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021 ισοδυναμούν με την πέμπτη θέση που έχει καταγραφεί. το ρεκόρ είναι 53, που σημειώθηκε το 2010. Ο ετήσιος μέσος όρος καιρικών καταστροφών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Aon από το 1990 είναι 26.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μερικά από τα οποία ενισχύθηκαν από την κλιματική αλλαγή, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει η έκθεση, αλλά προσθέτει, «καθώς η συμπεριφορά κινδύνου που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή γίνεται πιο ασταθής και σοβαρή, η επέκταση των πληθυσμιακών αποτυπωμάτων θα αυξάνει τον κίνδυνο ακριβότερων καταστροφών». Οι απώλειες από καταστροφές αυξάνονται ραγδαία λόγω της αύξησης του πλούτου και της έκθεσης (περισσότεροι άνθρωποι με περισσότερα άτομα που ζουν σε ευάλωτες περιοχές), καθιστώντας δύσκολο τον ποσοτικό προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή μπορεί να ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση του κόστους των καταστροφών τα τελευταία χρόνια.

Σχήμα 1. Παγκόσμιο οικονομικό κόστος από καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες (προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό), 1950-2021. Οι ζημιές το 2021 ήταν οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί. (Πίστωση εικόνας: Ετήσια έκθεση για το 2021)

Τέσσερις μεγα-καταστροφές ρεκόρ που κοστίζουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια

Για πρώτη φορά στο αρχείο, το 2021 είχε τέσσερα μεμονωμένα καιρικά φαινόμενα που ξεπέρασαν το όριο των οικονομικών ζημιών των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων: Ο τυφώνας Ida, οι πλημμύρες Ιουλίου στην Ευρώπη, οι καλοκαιρινές εποχικές πλημμύρες στην Κίνα και μια χειμερινή καταστροφή του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ/Μεξικό. «Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που καταγράφηκε κατά την οποία καταγράφηκαν τέσσερα συμβάντα 20+ δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ημερολογιακό έτος», ανέφερε ο Aon, «αλλά η πρώτη φορά που τέσσερα γεγονότα σχετίζονταν με τον καιρό/το κλίμα. Το 2004, υπήρξαν δύο τυφώνες (Τσάρλεϋ και Ιβάν) και δύο σεισμοί (Ο σεισμός της Ιαπωνίας της 23ης Οκτωβρίου και ο σεισμός και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό της 26ης Δεκεμβρίου).

Θεωρώντας ασφαλισμένο Απώλειες, το 2021 ήταν το πιο ακριβό ποτέ για χειμερινές καιρικές συνθήκες, με 17 δισεκατομμύρια δολάρια, και το τρίτο πιο δαπανηρό για έντονες καιρικές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένων ισχυρών καταιγίδων, ανεμοστρόβιλων και χαλαζιού)—σχεδόν 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο το 2020 (38 δισεκατομμύρια δολάρια) και το 2011 (33 δισεκατομμύρια δολάρια) είχαν υψηλότερες ασφαλισμένες απώλειες από σοβαρές καιρικές συνθήκες.

Οι ασφαλισμένες ζημιές από τις πυρκαγιές το 2021 ήταν 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχή χρονιά που οι ασφαλισμένες ζημιές από τις πυρκαγιές ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από το 2015, ο κόσμος κατέγραψε μόλις τέσσερα χρόνια κατά τα οποία οι συνολικές ασφαλιστικές ζημίες που σχετίζονται με τις πυρκαγιές ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ευτυχώς, οι απώλειες λόγω ξηρασίας το 2021 ήταν κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2020, στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πανδημία βοήθησε να ωθήσουν τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 46 ετών το 2021, και οι τιμές των τροφίμων θα ήταν επικίνδυνα υψηλές αν οι απώλειες άνω του μέσου όρου λόγω ξηρασίας έπληξαν τα μεγάλα καλαθάκια παραγωγής σιτηρών στον κόσμο.

Σχήμα 2. Παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από την ξηρασία (το 2021 USD). Οι ζημιές το 2021 ήταν κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2020.

Περίπου 10.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές (συμπεριλαμβανομένων των σεισμών) το 2021. Αυτός ο απολογισμός είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τον ιστορικό ετήσιο μέσο όρο, συνεχίζοντας ένα ενθαρρυντική τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι βελτιώσεις στις προβλέψεις, ο σχεδιασμός/στρατηγικές εκκένωσης, η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού και οι καλύτερες πρακτικές κατασκευής έχουν παίξει βασικό ρόλο. Η Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις με μειωμένους θανάτους», είπε ο Aon.

Η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή το 2021 ήταν ο σεισμός στην Αϊτή που στοίχισε τη ζωή σε 2.248. Η πιο θανατηφόρα καιρική καταστροφή ήταν οι πλημμύρες των μουσώνων στην Ινδία, οι οποίες σκότωσαν περίπου 1.292 ανθρώπους. Το δεύτερο πιο θανατηφόρο κύμα καύσωνα στα τέλη Ιουνίου στη δυτική Βόρεια Αμερική, με 1.029 θανάτους: 800 θανάτους στον δυτικό Καναδά και 229 στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Η πιο δαπανηρή καταστροφή το 2021 ήταν ο τυφώνας Ida στις ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε ζημιές 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της EM-DAT, της διεθνούς βάσης δεδομένων καταστροφών, το σύνολο αυτό κατατάσσεται ως η πέμπτη πιο ακριβή παγκόσμια καιρική καταστροφή από τότε που ξεκίνησαν τα ακριβή αρχεία το 1990. Η έκθεση Aon σημείωσε αυτό το δυσοίωνο γεγονός: «41 τοις εκατό των απωλειών από τροπικούς κυκλώνες σε αυτό αιώνα συνέβη την τελευταία πενταετία (2017-2021)».

Εικόνα 3. Καιρικές καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων 1990 – 2021, όπως καταγράφονται από την Aon. (Εικόνα: Jeff Masters)

Δύο έθνη, η Γερμανία και το Βέλγιο, έχουν τις πιο δαπανηρές καταστροφές που έχουν καταγραφεί

Με βάση το ιστορικό κόστος καταστροφών στο EM-DAT, δύο έθνη, η Γερμανία και το Βέλγιο, σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών για την πιο δαπανηρή καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες το 2021, από τη μεγάλη πλημμύρα του Ιουλίου. Σύμφωνα με το EM-DAT, οι πλημμύρες του 2021 στη Γερμανία προκάλεσαν ζημιές 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (προηγούμενη πιο δαπανηρή καιρική καταστροφή: πλημμύρες τον Αύγουστο του 2002 που κόστισαν 18 δισεκατομμύρια δολάρια). οι πλημμύρες του 2021 στο Βέλγιο προκάλεσαν ζημιά 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (προηγούμενη πιο δαπανηρή καταστροφή: 760 εκατομμύρια δολάρια 2021 USD από την Windstorm Daria τον Ιανουάριο του 1990). Η EM-DAT δεν απαρίθμησε τις ζημιές για το Λουξεμβούργο και την Αυστρία από την πλημμύρα του Ιουλίου 2021, αλλά η βάση δεδομένων της Aon κατέγραψε αυτή την πλημμύρα ως την πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή που έχει καταγραφεί για ασφαλισμένες ζημιές για αυτές τις χώρες.

Για σύγκριση, ένα έθνος είχε την πιο ακριβή φυσική καταστροφή που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες στην ιστορία στη βάση δεδομένων EM-DAT το 2020, επτά το έκαναν το 2019, δύο το έκαναν το 2018, τρεις το 2017, τέσσερις το 2016 και εννέα το 2015. Σημειώστε ότι αυτοί οι απολογισμοί θα είναι σημαντικά διαφορετικοί χρησιμοποιώντας τα στοιχεία καταστροφής του Aon, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά του EM-DAT κατά δύο φορές. Η βάση δεδομένων του Aon είναι γενικά ανώτερη από του EM-DAT, αλλά δεν είναι δημόσια διαθέσιμη με όλες τις λεπτομέρειες.

Εικόνα 4. Καιρικές καταστροφές στις ΗΠΑ που κοστίζουν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2021. (Πίστωση εικόνας: NOAA)

Το δεύτερο υψηλότερο σύνολο καιρικών καταστροφών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, σημειώθηκαν καιρικές καταστροφές ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Aon, και 20, σύμφωνα με την NOAA. Αυτά είναι τα δεύτερα υψηλότερα σύνολα που έχουν καταγραφεί και στις δύο βάσεις δεδομένων, με το ρεκόρ να είναι 27 στη βάση δεδομένων του Aon και 22 στη βάση δεδομένων του NOAA, και τα δύο σημειώθηκαν το 2020. Η διαφορά στους απολογισμούς του 2021 προκύπτει από την απαρίθμηση από την Aon σε τρία ξεχωριστά γεγονότα πυρκαγιάς που προκάλεσαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ζημιά? Η NOAA συγκέντρωσε όλες τις πυρκαγιές ως γεγονός ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Επιπλέον, η Aon κατέταξε μια καταστροφή από τις πλημμύρες στις 24-27 Οκτωβρίου στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον ως καταστροφή 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η NOAA δεν την κατέταξε ως καταστροφή δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κατάλογος καιρικών καταστροφών του NOAA για το 2021 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιελάμβανε ένα γεγονός ξηρασίας, 11 σοβαρά γεγονότα καταιγίδων, δύο πλημμύρες, τέσσερα συμβάντα τροπικών κυκλώνων, ένα χειμερινό καιρικό συμβάν και ένα γεγονός δασικής πυρκαγιάς. Μαζί, αυτά τα γεγονότα σκότωσαν 688 ανθρώπους και κόστισαν 145 δισεκατομμύρια δολάρια, το τρίτο υψηλότερο ετήσιο σύνολο που έχει καταγραφεί, μετά το 2017 και το 2005. Γεγονότα δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύουν το 80-85% των συνολικών απωλειών στις ΗΠΑ για όλες τις καταστροφές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Ο ετήσιος προσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό μέσος όρος της NOAA την περίοδο 1980-2021 είναι 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια (2017-2021), ο ετήσιος μέσος όρος έχει υπερδιπλασιαστεί, στα 17,2 γεγονότα. δήλωσε ο NOAA ότι ο αριθμός και το κόστος των καταστροφών αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα:

– συνδυασμός αυξημένης έκθεσης (δηλαδή, αξίες σε κίνδυνο πιθανής απώλειας).
– ευπάθεια (δηλαδή, περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε πλημμυρικές πεδιάδες, σε νησιά φραγμού κ.λπ.) και
– Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ορισμένων τύπων ακραίων φαινομένων που οδηγούν σε καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθούν οι καιρικές καταστροφές 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2021, όπως καταγράφονται από τον Aon:

Η έκθεση Aon κατέληξε, «Συμπέρασμα: Τα περισσότερα σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές του κόσμου κατασκευάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες για ένα κλίμα του 20ου αιώνα. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται, η ανάγκη προετοιμασίας για τα πιο έντονα γεγονότα του αύριο γίνεται πιο επιτακτική κάθε μέρα που περνάει».

Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν τις αναρτήσεις „Eye on the Storm“ (δείτε παρακάτω). Παρακαλώ διαβάστε μας Πολιτική σχολίων πριν από την ανάρτηση. (Δείτε όλες τις αναρτήσεις του ΕΟΤΣ εδώ. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες αναρτήσεις εδώ.)

Schreibe einen Kommentar