Ο τροπικός κυκλώνας Emnati κατηγορίας 3 κατευθύνεται προς την ευάλωτη Μαδαγασκάρη » Γέιλ Κλιματικές Συνδέσεις

5
Ο τροπικός κυκλώνας Emnati κατηγορίας 3 κατευθύνεται προς την ευάλωτη Μαδαγασκάρη » Γέιλ Κλιματικές Συνδέσεις

Το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκάρης, που έχει ήδη ξεσπάσει από τις επιπτώσεις τριών προηγούμενων τροπικών κυκλώνων φέτος, συν μια καταστροφική ξηρασία στα νότια μέρη του έθνους, προετοιμάζεται για την αναμενόμενη άφιξη του τροπικού κυκλώνα Emnati την Τρίτη.

Στις 7 π.μ. EST Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, η Emnati ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 3 με ανέμους 115 mph, με κατεύθυνση δυτικά-νοτιοδυτικά στα 7 mph, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνα. Το Emnati είχε αποδυναμωθεί από την κορύφωσή του την Κυριακή ως καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους ταχύτητας 130 mph λόγω ενός κύκλου αντικατάστασης του οφθαλμικού τοιχώματος, σε συνδυασμό με την επίδραση ψυχρότερων νερών κοντά στην ακτή της Μαδαγασκάρης (που αναζωπυρώθηκαν από τη διέλευση άλλων τριών τροπικών κυκλώνων τον περασμένο μήνα ). Εάν το Emnati μπορέσει να ολοκληρώσει τον κύκλο αντικατάστασης του οφθαλμικού τοιχώματος, οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας κοντά στους 28 βαθμούς Κελσίου (82°F) και η χαμηλή έως μέτρια διάτμηση ανέμου μπορεί να επιτρέψουν στην καταιγίδα να διατηρήσει την ισχύ της κατηγορίας 3 μέχρι την ξηρά, όπως προβλέπεται από το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνων (JTWC). .

Το JTWC και τα περισσότερα από τα μοντέλα κορυφαίας έντασης προβλέπουν ότι το Emnati θα συνεχίσει να παρακολουθεί δυτικά-νοτιοδυτικά ή νοτιοδυτικά, φτάνοντας στη νοτιοανατολική Μαδαγασκάρη αργά την Τρίτη ή νωρίς την Τετάρτη ως καταιγίδα κατηγορίας 2 ή 3. Αυτή η περιοχή είναι μέτρια κατοικημένη και οι ζημιές από την καταιγίδα και τον άνεμο είναι πιθανό να είναι εκτεταμένες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία από την Emnati θα είναι οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις 4-8 ιντσών, που πιθανότατα θα προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες και μεγάλες ζημιές. Το δυναμικό ζημιάς είναι υψηλότερο από ό,τι για προηγούμενες καταιγίδες παρόμοιας έντασης, λόγω της σημαντικής αποψίλωσης των δασών που γνώρισε η Μαδαγασκάρη τα τελευταία 20 χρόνια: η Μαδαγασκάρη έχασε το 24% της δασικής της κάλυψης μεταξύ 2000 και 2020, σύμφωνα με globalforestwatch.org. Η Μαδαγασκάρη είναι αρκετά ορεινή και τα νερά των πλημμυρών τρέχουν πιο γρήγορα από τα αποψιλωμένα βουνά, φτάνουν σε υψηλότερα ύψη και προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές.

Ωστόσο, οι βροχές της Εμνάτη θα επηρεάσουν μια περιοχή της χώρας που αντιμετωπίζει α πολυετής ξηρασία που έχει αφήσει 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Οι βροχές του Emnati έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σημαντική ανακούφιση από την ξηρασία – αν και οι πλημμύρες που προκαλούνται από τις βροχές είναι πιθανό να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες, όπως συνέβη όταν ο Τροπικός κυκλώνας Μπατσιράι έπληξε το νησί στις 5 Φεβρουαρίου.

Σχήμα 1. Προβλεπόμενη ταχύτητα ανέμου (χρώματα) και πίεση της στάθμης της θάλασσας (μαύρες γραμμές) για τον Τροπικό κυκλώνα Emnati στις 10 μ.μ. EST Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, από την 6Z Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, του μοντέλου HWRF. Το μοντέλο προέβλεψε ότι ο Emnati θα πλησίαζε στην ξηρά στη νοτιοανατολική Μαδαγασκάρη ως τυφώνας κατηγορίας 2 με ανέμους 100 mph. (Πίστωση εικόνας: Tropical Tidbits)

Η πολύ κακή χρονιά καταστροφής της Μαδαγασκάρης χειροτερεύει

Μόλις πριν από 16 ημέρες, η Μαδαγασκάρη υπέστη μια καταστροφική πτώση από τον τροπικό κυκλώνα Batsirai, ο οποίος έπεσε στην ανατολική κεντρική ακτή του νησιού στις 5 Φεβρουαρίου ως καταιγίδα κατηγορίας 3 με ανέμους ταχύτητας 115 mph, σύμφωνα με το Joint Typhoon Warning Center. Ο Μπατσιράι σκότωσε 121 ανθρώπουςκατέστρεψε ή κατέστρεψε πάνω από 20.000 σπίτια και άφησε άστεγους 21.000 ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη? πάνω από οκτώ ίντσες βροχής έπεσαν κοντά στην περιοχή της ξηράς. Ευτυχώς, ο Μπατσιράι έφερε επίσης μία έως τέσσερις ίντσες βροχής στο νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης που επλήγη από την ξηρασία.

Εικόνα 2. Πλημμύρες και ζημιές στη Μαδαγασκάρη μετά την πτώση του τροπικού κυκλώνα Μπατσιράι στις 5 Φεβρουαρίου. (Πίστωση εικόνας: UNICEF)

Πριν από το Μπατσιράι, η Μαδαγασκάρη υπέφερε ήδη από τον αντίκτυπο της τροπικής καταιγίδας Ana, της πρώτης ονομαζόμενης καταιγίδας της εποχής του κυκλώνα του Νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού. Η Ana διέσχισε τη Μαδαγασκάρη τον Ιανουάριο ως τροπική κατάθλιψη με ανέμους ταχύτητας 35 mph, προκαλώντας πλημμύρες που σκότωσαν 48 ανθρώπους και άφησαν άστεγους 71.000 ανθρώπους. Η Ana σκότωσε επίσης 18 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη και 29 στο Μαλάουι, αφού έπεσε στη Μοζαμβίκη ως τροπική καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 60 mph.

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, Τροπική καταιγίδα Dumako έπεσε στη στεριά στη βορειοανατολική Μαδαγασκάρη, στις 15 Φεβρουαρίου. Αν και το Dumako ήταν μια μικρή καταιγίδα, οι πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις σκότωσαν έξι, κατέστρεψαν 113 σπίτια και άφησαν άστεγους 3.000 ανθρώπους.

Το ρεκόρ των περισσότερων τροπικών κυκλώνων που έπληξαν τη Μαδαγασκάρη σε ένα χρόνο σημειώθηκε το 1975, όταν πέντε ονομαστικές καταιγίδες και τρεις τροπικές υφέσεις έπληξαν το νησί.

Ιστορία του τροπικού κυκλώνα της Μαδαγασκάρης

Μεγάλοι τροπικοί κυκλώνες έχουν χτυπήσει τη Μαδαγασκάρη κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε η πλήρης δορυφορική κάλυψη της περιοχής το 1998. υπήρξαν εννέα τέτοιες πτώσεις από το 1997-2022. Ο ισχυρότερος και πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας που έπληξε το νησί στην εποχή των δορυφόρων ήταν Τροπικός κυκλώνας Gafilo, που έπληξε το βόρειο άκρο της Μαδαγασκάρης στις 7 Μαρτίου 2004, ως καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους 150 mph. Το Gafilo έριξε έως και 20 ίντσες βροχής και οι άνεμοι και οι πλημμύρες του σκότωσαν 363 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 375 εκατομμυρίων δολαρίων (2022 USD), καθιστώντας την την τέταρτη πιο ακριβή καταιγίδα στην ιστορία της Μαδαγασκάρης. Πριν φτάσει στην ξηρά, η κεντρική πίεση του Gafilo των 895 mb ήταν η χαμηλότερη από κάθε τροπικό κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Άλλες έξι καταιγίδες κατηγορίας 4 έπληξαν το νησί:

Cyclone Enawo, 7 Μαρτίου 2017, άνεμοι 150 mph.
Cyclone Givanna, 13 Φεβρουαρίου 2012, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Hudah, 2 Απριλίου 2000, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Gretelle, 24 Ιανουαρίου 1997, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Bonita, 10 Ιανουαρίου 1996, άνεμοι 130 mph. και
Cyclone Geralda, 2 Φεβρουαρίου 1994, άνεμοι με ταχύτητα 130 mph.

Επιπλέον, α Κυκλώνας Μαρτίου 1927 που σκότωσε έως και 500 ανθρώπους μπορεί να ήταν ένα Cat 4.

Ο πιο ακριβός τροπικός κυκλώνας της Μαδαγασκάρης ήταν ο Tropical Cyclone Emilie, ο οποίος έπεσε στην ανατολική ακτή του νησιού στις 2 Φεβρουαρίου 1977, ως μια ελάχιστη τροπική καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 40 mph. Η Emilie έριξε καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ζημιά 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2022 USD).

Όπως σημειώθηκε στο Tweet παραπάνω από τον επιστήμονα τυφώνα Kieran Bhatia, η ικανότητα ανίχνευσης ενός σήματος κλιματικής αλλαγής σε τροπικούς κυκλώνες που επηρεάζουν τη Μαδαγασκάρη παρεμποδίζεται επειδή η πλήρης δορυφορική κάλυψη της περιοχής δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι το 1998.

Σχήμα 3. Απόκλιση της βροχόπτωσης από το μέσο όρο για τη Νότια Αφρική για τις 90 ημέρες που έληξαν στις 30 Ιανουαρίου 2022. Η Νότια Μαδαγασκάρη είχε υποστεί βροχοπτώσεις πολύ κάτω του μέσου όρου, επιδεινώνοντας μια καταστροφική ξηρασία. (Πίστωση εικόνας: NOAA/CPC)

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο κύριος μοχλός της ξηρασίας της Μαδαγασκάρης

Κλιματολόγοι που συνέταξαν μια μελέτη του Δεκεμβρίου με την ομάδα World Weather Attribution, «Παράγοντες εκτός από την κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες της πρόσφατης επισιτιστικής ανασφάλειας στη Νότια Μαδαγασκάρη». διαπίστωσε ότι «η εμφάνιση φτωχών βροχοπτώσεων όπως παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021 στη Νότια Μαδαγασκάρη δεν έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο».

Ακόμη και εκεί όπου η βροχόπτωση δεν έχει αλλάξει, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει βρεθεί ότι κάνει την ξηρασία πιο έντονη σε πολλά μέρη του κόσμου αυξάνοντας την εξάτμιση και στεγνώνοντας τη βλάστηση. Ωστόσο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει για τη Μαδαγασκάρη. Ανέφεραν Κιου et al. (2021)ο οποίος διαπίστωσε ότι σε άνυδρες και ημίξηρες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στην πιθανότητα να δούμε εξαιρετικά ελλείμματα υγρασίας του εδάφους (και επομένως πιο έντονες ξηρασίες που στεγνώνουν τη βλάστηση και βλάπτουν σπάρτα).

Οι συγγραφείς του World Weather Attribution συνόψισαν επίσης την πρόσφατη έρευνα μοντελοποίησης του κλίματος, η οποία προτείνει ότι «η μελλοντική θέρμανση κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρές έως μέτριες αυξήσεις στις βροχοπτώσεις της υγρής περιόδου στη νότια Μαδαγασκάρη, ενώ το δεύτερο μισό της ξηρής περιόδου (Αύγουστος-Οκτώβριος) προβλέπεται να γίνει πιο ξηρός και μεγαλύτερος».

Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar