Ο καιρός κυριάρχησε στις ΗΠΑ χειμώνα 2021-2022 » Γέιλ Κλιματικές Συνδέσεις

4
Ο καιρός κυριάρχησε στις ΗΠΑ χειμώνα 2021-2022 » Γέιλ Κλιματικές Συνδέσεις

Σπάνια μια ολόκληρη σεζόν κοστίζει μια δεκάρα όπως έκανε ο περασμένος χειμώνας για τις συνεχόμενες Ηνωμένες Πολιτείες. Το καθεστώς που επικρατούσε πριν από την Πρωτοχρονιά ήταν εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο βίαιο από αυτό που επικράτησε με την έναρξη του 2022.

του NOAA Περίληψη χειμώνα 2021-22που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου, διαπίστωσε ότι ο χειμώνας στο σύνολό του (Δεκέμβριος έως Φεβρουάριος) κατατάσσεται ως ο 18ος θερμότερος σε 127 χρόνια τήρησης αρχείων.

Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ πιο χαρακτηριστικό είναι η μηνιαία ανάλυση:

  • Δεκέμβριος 2021: πιο ζεστό Ο Δεκέμβριος έχει καταγραφεί
  • Ιανουάριος 2022: 62η-θερμότερη Ιανουάριος στο αρχείο
  • Φεβρουάριος 2022: 63η-θερμότερη Φεβρουάριος στο αρχείο
Σχήμα 1. Οι κατατάξεις της μέσης θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο του 2021 (αριστερά) και τον Φεβρουάριο του 2022 (δεξιά) για κάθε συνεχόμενη πολιτεία των ΗΠΑ σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1895. Οι υψηλότεροι αριθμοί (από 1 έως 127 τον Δεκέμβριο και 1 έως 128 τον Φεβρουάριο) υποδηλώνουν θερμότερες τιμές . (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Όπως καλύψαμε στην ανάρτησή μας στο τέλος του έτους, ήταν ο Δεκέμβριος του 2021 εκπληκτικά ζεστό σε μεγάλες περιοχές, ειδικά στις νότιες πεδιάδες και στην κάτω κοιλάδα του Μισισιπή, όπου πολλές τοποθεσίες είχαν πολλές μέρες να εκτοξεύονται πολύ πάνω από 70°F και ακόμη και 80°F. Οι καταρράκτες Wichita εκτοξεύτηκαν στους 91°F την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), μια από τις πιο καυτές αναγνώσεις που έχουν παρατηρηθεί ποτέ οπουδήποτε στη Γη τόσο βόρεια στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το ίδιο μοτίβο ανώτερου επιπέδου που οδήγησε στο ρεκόρ ζέστης προκάλεσε μια συγκλονιστική ποσότητα κακοκαιρίας, συμπεριλαμβανομένων δύο ιστορικών εστιών ανεμοστρόβιλου που σημείωσαν αριθμό ρεκόρ ανατροπών και θανάτων για τον Δεκέμβριο. Καθώς το μοτίβο άρχισε να αλλάζει στις 30 Δεκεμβρίου, οι ακραίοι άνεμοι που πνέουν στην κορυφή της περιοχής του Κολοράντο που είχε αποξηρανθεί από την ξηρασία προκάλεσε μια καταστροφική πυρκαγιά που κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 σπίτια μεταξύ Μπόλντερ και Ντένβερ.

Στη συνέχεια, σαν να έστριψε ένας διακόπτης, το μοτίβο άλλαξε γύρω από την Πρωτοχρονιά σε ένα που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από ένα κρύο κατώφλι ανώτερου επιπέδου στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επαναλαμβανόμενες εισβολές κρύου αέρα κράτησαν το κεντρικό τρίτο του έθνους ασυνήθιστα ψυχρό τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο, ενώ τα νοτιοδυτικά βουνά εκτοξεύτηκαν από τεράστιες ποσότητες χιονιού τον Δεκέμβριο σε μια από τις πιο ξηρές περιόδους Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που παρατηρήθηκαν ποτέ.

Δύο παραδείγματα της ξαφνικής και δραστικής αλλαγής:

  • Από την αρχή του φθινοπώρου έως τις 30 Δεκεμβρίου, το Ντένβερ ανέφερε μόλις 0,3 ίντσες χιονιού, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί για εκείνη τη χρονική περίοδο σε δεδομένα 140 ετών. Στη συνέχεια, από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, το Ντένβερ συγκέντρωσε 33,7 ίντσες χιονιού – το δεύτερο περισσότερο σε ρεκόρ για εκείνη τη χρονική περίοδο, πίσω από μόλις 36,3 ίντσες το 1959.
  • Στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, ο Οκτώβριος έως τον Δεκέμβριο παρήγαγε 16,16 ίντσες βροχής, την έκτη μεγαλύτερη για εκείνη τη χρονική περίοδο σε 172 χρόνια τήρησης αρχείων. Αλλά από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο συγκέντρωσε μόνο 0,65 ίντσες βροχής – το λιγότερο που έχει καταγραφεί για αυτούς τους δύο μήνες.

Για την Καλιφόρνια στο σύνολό της, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν ο δεύτερος πιο ξηροί που έχουν καταγραφεί, με μια άφθονη χιονοκύστη στα τέλη Δεκεμβρίου να μένει πολύ πίσω μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ποσότητα νερού στο χιονοκύστη στον σταθμό αναφοράς Phillips, κοντά στο Echo Summit στη Σιέρα Νεβάδα, ήταν μόλις το 68% του μέσου όρου την 1η Μαρτίουβάζοντας το κράτος σε καλό δρόμο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με πολύ κάτω από το μέσο όρο χιονόπτωσης.

Σαν να ήταν υπόδειξη, μια ερευνητική ομάδα ανέφερε στις 14 Φεβρουαρίου ότι τα έτη 2000 έως 2021 κατατάχθηκαν ως τα Νοτιοδυτικά ξηρότερο διάστημα 22 ετών σε περισσότερα από 1.200 χρόνια παλαιοκλιματικών δεδομένων, που συνάγονται μέσω ανάλυσης δακτυλίων δέντρων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 42% της σοβαρότητας της ξηρασίας στα δεδομένα των δέντρων ήταν αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος που παράγεται από τον άνθρωπο, κυρίως λόγω των αποξηραντικών επιπτώσεων των υψηλότερων θερμοκρασιών.

Μαζί με τη δυτική ζεστασιά, η ηπιότητα σάρωσε επίσης την Ανατολική Ακτή προς τα τέλη του χειμώνα. Ήταν ο θερμότερος Φεβρουάριος στο top-10 στη Νότια Καρολίνα (βλ. Εικόνα 1 παραπάνω).

Σχήμα 2. Κατατάξεις της μέσης θερμοκρασίας για το χειμώνα 2021-2022 (Δεκέμβριος έως Φεβρουάριος) για κάθε συνεχόμενη πολιτεία των ΗΠΑ σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1895. Οι υψηλότεροι αριθμοί (από 1 έως 127) υποδηλώνουν θερμότερες τιμές. (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Ο χειμώνας στο σύνολό του τοποθετήθηκε στο top 10 για ζεστασιά στη Τζόρτζια, τον Μισισιπή και τη Νότια Καρολίνα, και οι αναγνώσεις ήταν σχεδόν ή πάνω από το μέσο όρο σε κάθε γειτονική πολιτεία όταν υπολογίστηκαν κατά μέσο όρο για τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο.

Σχήμα 3. Κατάταξη της μέσης βροχόπτωσης για τον Δεκέμβριο του 2020 (αριστερά) και τον Φεβρουάριο του 2021 (δεξιά) για κάθε συνεχόμενη πολιτεία των Η.Π.Α. σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1895. Οι υψηλότεροι αριθμοί υποδηλώνουν πιο υγρές τιμές. (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Η ξηρότητα ενίσχυσε την επιρροή της σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Σε εθνικό επίπεδο, ήταν ο 23ος πιο ξηρός Φεβρουάριος που έχει καταγραφεί, κάτι που βοήθησε να ισοφαριστεί η σεζόν ως σύνολο με το 1975-76 ως 12ο πιο ξηρό στην ιστορία. Ήταν ο πιο ξηρός Φεβρουάριος στις 10 για την Καλιφόρνια, το Αϊντάχο, την Αϊόβα, τη Νεμπράσκα, τη Νεβάδα, το Όρεγκον, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ, καθώς και τη Φλόριντα.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα τα μέρη στεγνά: ήταν ο πιο υγρός Φεβρουάριος στους 10 στην Ιντιάνα, τη Μασαχουσέτη, το Οχάιο, το Ρόουντ Άιλαντ και το Τενεσί.

Σχήμα 4. Κατατάξεις της μέσης βροχόπτωσης για το χειμώνα 2021-2022 (Δεκέμβριος έως Φεβρουάριος) για κάθε συνεχόμενη πολιτεία των ΗΠΑ σε αρχεία που χρονολογούνται από το 1895. Οι υψηλότεροι αριθμοί (από το 1 έως το 127) υποδηλώνουν πιο υγρές τιμές. (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEI)

Συνολικά, ήταν ο πιο ξηρός χειμώνας στο top-10 για το Κάνσας, τη Νεμπράσκα, τη Λουιζιάνα και το Τέξας, και (ίσως κάπως εκπληκτικά) ο πιο υγρός χειμώνας στο top-10 για τη Μινεσότα.

Ο Jeff Masters συνέβαλε σε αυτήν την ανάρτηση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar