Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πάνω από το μέσο όρο εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό το 2022 » Yale Climate Connections

6
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πάνω από το μέσο όρο εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό το 2022 » Yale Climate Connections

Μια περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό πάνω από το μέσο όρο είναι και πάλι πιθανή το 2022, λέει η ομάδα πρόβλεψης τυφώνων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο (CSU) στο τελευταία εποχική πρόγνωσηπου εκδόθηκε στις 7 Απριλίου. Στην πραγματικότητα, η περσινή υπερκινητική σεζόν 2021 είναι ένα από τα κορυφαία ανάλογα.

Με επικεφαλής τον Δρ. Φιλ Κλότζμπαχ, με συν-συγγραφέα τον Δρ. Μάικλ Μπελ, η ομάδα της CSU ζητά μια ενεργή σεζόν τυφώνων στον Ατλαντικό με 19 επώνυμες καταιγίδες, 9 τυφώνες, 4 μεγάλους τυφώνες και Συσσωρευμένη Ενέργεια Κυκλώνων (ACE) 160. Συγκριτικά, οι μακροπρόθεσμοι μέσοι όροι για την περίοδο 1991-2020 ήταν 14,4 ονομαστικές καταιγίδες, 7,2 τυφώνες, 3,2 μεγάλοι τυφώνες και ACE 123.

Η προοπτική του CSU προβλέπει ότι οι πιθανότητες ενός μεγάλου τυφώνα που θα χτυπήσει τις ΗΠΑ είναι 71% (μακροπρόθεσμος μέσος όρος: 52%). Δίνει πιθανότητα 47% για έναν μεγάλο τυφώνα να χτυπήσει την Ανατολική Ακτή ή τη Χερσόνησο της Φλόριντα (μακροπρόθεσμος μέσος όρος: 31%) και 46% πιθανότητα για την Ακτή του Κόλπου (μακροπρόθεσμος μέσος όρος: 30%). Η Καραϊβική προβλέπεται να έχει 60% πιθανότητα να περάσει τουλάχιστον ένας μεγάλος τυφώνας (μακροπρόθεσμος μέσος όρος: 42%).

Η πρόβλεψη του CSU χρησιμοποιεί ένα στατιστικό μοντέλο που έχει τελειοποιηθεί από στατιστικά στοιχεία 40 χρόνων παρελθόντων τυφώνων στον Ατλαντικό, συν τα αποτελέσματα από το μοντέλο ECMWF (Ευρωπαϊκό), το μοντέλο UKMET και το μοντέλο της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για να ενισχύσει τη στατιστική τεχνική.

Εικόνα 1. Απόκλιση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας (SST) από τη μέση για τις 7 Απριλίου 2022 (πάνω) και τις 7 Απριλίου 2021 (κάτω). Τα SST το 2022 ήταν πολύ παρόμοια με αυτά του 2021 και ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο στον υποτροπικό Ατλαντικό. Στην περιοχή της Κύριας Ανάπτυξης του τυφώνα (MDR) μεταξύ Αφρικής και Κεντρικής Αμερικής, τα SST ήταν κατά μέσο όρο ή πάνω από το μέσο όρο στην Καραϊβική και κάτω από το μέσο όρο στον ανατολικό Ατλαντικό. Σχεδόν όλα τα αφρικανικά τροπικά κύματα κινούνται μέσω του MDR, και αυτά τα τροπικά κύματα αντιπροσωπεύουν το 85% όλων των μεγάλων τυφώνων στον Ατλαντικό και το 60% όλων των ονομαζόμενων καταιγίδων. Τα SST άνω του μέσου όρου στο MDR κατά τη διάρκεια της περιόδου τυφώνων γενικά οδηγούν σε μια ενεργή περίοδο, απουσία γεγονότος El Niño. Αντίθετα, όταν τα MDR SST είναι πιο ψυχρά από το μέσο όρο, είναι πιο πιθανή μια εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό κάτω του μέσου όρου. (Πίστωση εικόνας: tropicaltidbits.com).

Αναλογικά έτη

Έξι χρόνια με παρόμοιες προ-εποχής Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος, οι ατμοσφαιρικές και ωκεάνιες συνθήκες επιλέχθηκαν ως «αναλογικά» χρόνια που μπορεί να μοιάζει με την εποχή των τυφώνων του 2022. Αυτά τα χρόνια είχαν συνθήκες La Niña τον προηγούμενο χειμώνα, και στη συνέχεια ουδέτερες ή αδύναμες συνθήκες La Niña κατά τη διάρκεια της αιχμής της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό (Αύγουστος-Οκτώβριος). Η ομάδα του CSU επέλεξε επίσης χρόνια που είχαν σχεδόν πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας (SSTs) στον τροπικό Ατλαντικό. Τα ανάλογα έτη ήταν:

1996 (13 επώνυμες καταιγίδες, 9 τυφώνες και 6 μεγάλοι τυφώνες)
2000 (15 επώνυμες καταιγίδες, 8 τυφώνες και 3 μεγάλοι τυφώνες)
2001 (15 επώνυμες καταιγίδες, 9 τυφώνες και 4 μεγάλοι τυφώνες)
2008 (16 ονομασμένες καταιγίδες, 8 τυφώνες και 5 μεγάλοι τυφώνες)
2012 (19 ονομασμένες καταιγίδες, 10 τυφώνες και 2 μεγάλοι τυφώνες) και
2021 (21 ονομασμένες καταιγίδες, 7 τυφώνες και 4 μεγάλοι τυφώνες).

Η μέση δραστηριότητα για αυτά τα χρόνια ήταν 16,5 ονομαστικές καταιγίδες, 8,5 τυφώνες, 4 μεγάλοι τυφώνες και ACE 160 – πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Είναι ενδιαφέρον ότι το περασμένο έτος ήταν ένα από τα ανάλογα έτη και το μοτίβο θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις 7 Απριλίου τόσο φέτος όσο και πέρυσι έμοιαζε εντυπωσιακά (Εικόνα 1).

Σχήμα 2. Το αν υπάρχουν La Niña, El Niño ή ουδέτερες συνθήκες κάνει τη διαφορά για τους τυφώνες στις Η.Π.Α. Κατά τη διάρκεια των ετών La Niña, η ηπειρωτική χώρα των Η.Π.Α. έχει ιστορικά μέσο όρο 2,02 πτώσεις στην ξηρά ανά κατηγορία 1 και 2 τυφώνες και 0,76 πέτρες ανά κατηγορία 3 και ισχυρότερους τυφώνες. Σημαντικές πτώσεις τυφώνων κατά τη διάρκεια των συνθηκών La Niña είναι ιδιαίτερα ενισχύθηκε κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ βόρεια της Φλόριντα, αν και οι 3 μεγάλες πτώσεις τυφώνων κατά τη διάρκεια των ετών La Niña του 2020 και του 2021 σημειώθηκαν κατά μήκος της ακτής του Κόλπου. (Πίστωση εικόνας: Steve Bowen, Aonκαι τροποποιήθηκε για να προστεθούν τα 2020 και 2021)

Η ομάδα του CSU ανέφερε δύο βασικούς λόγους, που αναφέρονται παρακάτω, ότι το 2022 μπορεί να είναι μια εποχή τυφώνων άνω του μέσου όρου:

1) Ένα σημαντικό Ελ Νίνιο φαίνεται απίθανο.

Το τρέχον αδύναμο γεγονός La Niña στον Ανατολικό Ειρηνικό φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί το καλοκαίρι (53% πιθανότητα), προέβλεψε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος (CPC) της NOAA στην τελευταία του στις 10 Μαρτίου μηνιαία συμβουλευτική. Η NOAA έδωσε 90% πιθανότητα για La Niña ή ουδέτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου της εποχής των τυφώνων και μόνο 10% πιθανότητα για El Niño. Οι συνθήκες Ελ Νίνιο ευνοούν μια πιο αργή από τη συνηθισμένη εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό ως αποτέλεσμα της αύξησης των ανέμων ανώτερου επιπέδου πάνω από τον τροπικό Ατλαντικό που μπορεί να διαλύσει τις καταιγίδες (μεγαλύτερη κατακόρυφη διάτμηση ανέμου). Αν υπάρχουν ουδέτερες συνθήκες ή συνθήκες La Niña, αντί αυτού, μια ενεργή περίοδος τυφώνων θα είναι πιο πιθανή. Η ομάδα του CSU ευνοεί τις ουδέτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της εποχής των τυφώνων.

Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας (SST) ήταν περίπου 0,7 βαθμοί Κελσίου κάτω από το μέσο όρο τον περασμένο μήνα στην λεγόμενη περιοχή Niño 3,4 (5°S-5°N, 120°W-170°W), όπου οι SST πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 βαθμοί Κελσίου κάτω από τον μέσο όρο για πέντε διαδοχικούς μήνες (κάθε μήνα χρησιμοποιώντας έναν κεντρικό μέσο όρο τριών μηνών για την απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση) για να χαρακτηριστεί ως αδύναμο γεγονός La Niña.

Επανεξέταση των τελευταίες προβλέψεις από 20 στατιστικά και δυναμικά μοντέλα Ελ Νίνιο για την κορύφωση της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό τον Αύγουστο-Οκτώβριο, 13 ζητούν ουδέτερες συνθήκες, ένα προβλέπει συνθήκες Ελ Νίνιο και έξι προβλέπουν συνθήκες Λα Νίνια.

2) Το τρέχον μοτίβο SST συσχετίζεται με τις εποχές ενεργών τυφώνων στον Ατλαντικό

Ο ανατολικός και ο κεντρικός τροπικός Ατλαντικός έχουν επί του παρόντος σχεδόν μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας (SST), ενώ η Καραϊβική και το μεγαλύτερο μέρος του υποτροπικού Ατλαντικού είναι θερμότερες από το κανονικό. «Συνολικά, το τρέχον μοτίβο ανωμαλιών SST συσχετίζεται σχετικά καλά με αυτό που συνήθως παρατηρείται σε εποχές ενεργών τυφώνων στον Ατλαντικό», είπαν οι μετεωρολόγοι. «Η ανώμαλη ζέστη στον υποτροπικό ανατολικό Ατλαντικό και στην Καραϊβική τον Μάρτιο συσχετίζεται καλά με τις ενεργές εποχές των τυφώνων στον Ατλαντικό».

Όπως είναι η πρακτική της, η ομάδα CSU συμπεριέλαβε αυτήν την τυπική δήλωση αποποίησης ευθύνης:

«Υπενθυμίζεται στους κατοίκους της ακτής ότι χρειάζεται μόνο ένας τυφώνας που φτάνει στην ξηρά για να γίνει ενεργή περίοδος για αυτούς και πρέπει να προετοιμαστούν το ίδιο για κάθε εποχή, ανεξάρτητα από το πόση δραστηριότητα προβλέπεται».

Σχήμα 3. Σύγκριση της ποσοστιαίας βελτίωσης του μέσου τετραγωνικού σφάλματος σε σχέση με την κλιματολογία για τις προβλέψεις εποχιακών τυφώνων στον Ατλαντικό από το NOAA, το CSU και τον κίνδυνο τροπικής καταιγίδας (TSR) από το 2003-2021, χρησιμοποιώντας τη Μέση Τετράγωνη Βαθμολογία Δεξιοτήτων (MSSS). Τιμές μικρότερες από το μηδέν δείχνουν ότι η καθαρή κλιματολογία κάνει καλύτερη δουλειά από την πρόβλεψη. Το σχήμα δείχνει τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές κλιματολογίες: μια σταθερή κλιματολογία 50 ετών (1951-2000) και μια κλιματολογία 10 ετών 2012-2021. Η ικανότητα για προβλέψεις που εκδόθηκαν τον Απρίλιο είναι κοντά ή κάτω από το μηδέν, είναι μέτρια για τις προβλέψεις Ιουνίου και είναι μέτρια προς καλή για τις προβλέψεις Αυγούστου. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μεθοδολογία, η TSR είχε τις καλύτερες εποχιακές προβλέψεις. (Πίστωση εικόνας: Tropical Storm Risk, Inc. (TSR))

Μια προειδοποίηση: Οι προβλέψεις για την εποχή των τυφώνων του Απριλίου έχουν ελάχιστη ή καθόλου «δεξιότητα»

Κατά μέσο όρο, οι προβλέψεις του Απριλίου για τη δραστηριότητα της εποχής των τυφώνων δεν είχαν καμία «δεξιότητα» ή ακόμη και αρνητική ικανότητα όταν υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας τη Μέση Τετράγωνη Βαθμολογία Δεξιοτήτων (Εικόνα 3). Μια αρνητική ικανότητα σημαίνει ότι μια πρόβλεψη που χρησιμοποιεί απλώς την κλιματολογία θα ήταν καλύτερη. Οι προβλέψεις του Απριλίου πρέπει να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο „φράγμα προβλεψιμότητας ελατηρίου.» Τον Απρίλιο, το φαινόμενο Ελ Νίνιο/Λα Νίνια υφίσταται συνήθως μια ταχεία αλλαγή από τη μια κατάσταση στην άλλη, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη εάν θα επικρατήσουν συνθήκες Ελ Νίνιο, Λα Νίνια ή ουδέτερες συνθήκες για την ερχόμενη εποχή των τυφώνων.

Η πρόβλεψη της CSU για τον Απρίλιο του 2021 πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει μια εποχή τυφώνων στον Ατλαντικό πάνω από το μέσο όρο για το έτος, με 17 ονομαστικές καταιγίδες, 8 τυφώνες, 4 μεγάλους τυφώνες και Συσσωρευμένη Ενέργεια Κυκλώνων (ACE) 150. Αυτή η πρόβλεψη ήταν αρκετά ακριβής, καθώς η σεζόν του 2021 κατέληξε με 21 ονομαστικές καταιγίδες, 7 τυφώνες, 4 μεγάλους τυφώνες και ACE 176. Η πρόβλεψη του CSU για τη σεζόν 2020 αποδείχθηκε επίσης αρκετά ακριβής.

Η επόμενη πρόβλεψη του CSU, που αναμένεται στις 2 Ιουνίου, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς οι προβλέψεις στα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου έχουν δείξει σημαντική ικανότητα με την πάροδο των ετών. Η NOAA πρόκειται να εκδώσει την πρώτη της πρόβλεψη εποχιακού τυφώνα για το 2022 στα τέλη Μαΐου. Η βρετανική ιδιωτική εταιρεία προβλέψεων Tropical Storm Risk, Inc. (TSR) στις 12 Απριλίου πρόκειται να εκδώσει την πρώτη πρόβλεψή της για την εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό για το 2022. Η πρόβλεψή του στις 10 Δεκεμβρίου 2021 για την εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού 2022 απαιτούσε μια σεζόν πάνω από το μέσο όρο για τον αριθμό των ονομασμένων καταιγίδων, με 18, αλλά μια σχεδόν μέση εποχή για άλλες μετρήσεις, με 8 τυφώνες, 3 έντονους τυφώνες και έναν δείκτη ACE από 122.

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε ένα σχέδιο εκκένωσης


Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν τις αναρτήσεις „Eye on the Storm“ (δείτε παρακάτω). Διαβάστε την Πολιτική σχολίων μας πριν από τη δημοσίευση. (Δείτε όλες τις αναρτήσεις του EOTS εδώ. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες αναρτήσεις εδώ.)

Schreibe einen Kommentar