Οι κεντρικές ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολυήμερη απειλή ισχυρών καταιγίδων και πυρκαγιών » Yale Climate Connections

1
Οι κεντρικές ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολυήμερη απειλή ισχυρών καταιγίδων και πυρκαγιών » Yale Climate Connections

Μια ισχυρή, ταχέως αναπτυσσόμενη ανοιξιάτικη καταιγίδα θα προσφέρει αρκετές ημέρες ενεργού καιρού αυτή την εβδομάδα από τις Υψηλές Πεδιάδες των ΗΠΑ στην κοιλάδα του Μισισιπή. Συγκεκριμένα, ένα δυσοίωνο μοτίβο για ακραία συμπεριφορά πυρκαγιών είναι σχεδόν εγγυημένο σε τμήματα των νότιων και κεντρικών πεδιάδων.

Λιγότερη βεβαιότητα ισχύει για τον κίνδυνο ισχυρών ανεμοστρόβιλων, αλλά θα είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα, ειδικά αργά την Τρίτη και την Τετάρτη.

Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων (SPC) της NOAA είχε θέσει τμήματα των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών υπό σοβαρές καιρικές προοπτικές για κάθε μέρα από Δευτέρα έως Τετάρτη. Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους ανεμοστρόβιλους προβλήθηκε αργά την Τρίτη κατά μήκος μιας μπάντας από την ανατολική Οκλαχόμα και το Κάνσας στην Αϊόβα και για την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Μισισίπι κάτω και μεσαίου μεγέθους.

Προβλέψεις για έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδόθηκαν το πρωί της Δευτέρας, 11 Απριλίου 2022, ισχύουν για Δευτέρα (αριστερά), Τρίτη (κέντρο) και Τετάρτη (δεξιά). Κάθε πορτοκαλί περιοχή υποδηλώνει έναν ενισχυμένο κίνδυνο, τον τρίτο υψηλότερο από τις πέντε κατηγορίες κινδύνου της SPC. Αυτές οι προοπτικές θα βελτιωθούν όσο πλησιάζει κάθε μέρα και ορισμένες περιοχές κινδύνου ενδέχεται να αυξηθούν. δείτε το Ιστότοπος SPC για το νεότερο. (Πίστωση εικόνας: NOAA / NWS / SPC)

Η ώθηση για την επίθεση του άγριου καιρού είναι ένα κλασικά ευρύ και ισχυρό χαμηλό ανώτερο επίπεδο που προβλέπεται να σκάψει στα Βραχώδη Όρη την Τρίτη και στη συνέχεια να διασχίσει το Upper Midwest την Τετάρτη. Μπροστά από το ανώτερο χαμηλό και μια σχετική ξηρά γραμμή, ζεστός, υγρός αέρας θα σαρώσει γρήγορα προς τα βόρεια. Καθώς ο ασταθής αέρας συναντά ένα αδύναμο όριο που άφησε πίσω του ένα σύμπλεγμα καταιγίδων σε αποσύνθεση, μερικές σφοδρές καταιγίδες θα μπορούσαν να ξεσπάσουν το βράδυ της Δευτέρας από το βόρειο Τέξας στο Αρκάνσας.

Ένας σημαντικός παίκτης σε αυτή τη διάταξη θα είναι ένα στρώμα ζεστού, ξηρού αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, που θα ρέει από το ξεραμένο υψηλότερο έδαφος των Νοτιοδυτικών και θα ενταθεί την Τρίτη. Αυτός ο ζεστός αέρας αναμένεται να χρησιμεύσει ως κάλυμμα για την ανάπτυξη καταιγίδων το απόγευμα της Τρίτης. Το καπάκι μπορεί κάλλιστα να καταλήξει αρκετά ισχυρό ώστε να αναστέλλει την περισσότερη ή όλη τη δραστηριότητα της καταιγίδας μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, εάν οποιεσδήποτε καταιγίδες καταφέρουν να «σπάσουν το καπάκι», η αστάθεια και η διάτμηση του ανέμου ανώτερου επιπέδου θα ευνοήσουν τον τύπο των υπερκυττάρων που μπορούν να προκαλέσουν γιγάντιο χαλάζι και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους.

Ιστορικά ανάλογα από βάση δεδομένων (ντοΕγώΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ) στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis δείχνουν ότι η ρύθμιση της Τρίτης έχει μερικά από τα δακτυλικά αποτυπώματα σημαντικοί παραγωγοί ανεμοστρόβιλων από τα προηγούμενα χρόνια – αλλά μόνο αν σπάσει το καπάκι.

Τυχόν καταιγίδες που αναπτύσσονται το απόγευμα της Τρίτης μπορεί να σχηματίσουν μια έντονη γραμμή κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά από την Αϊόβα προς το ανατολικό Κάνσας.

Η Τετάρτη είναι πιθανό να φέρει πιο εκτεταμένα έντονα καιρικά φαινόμενα, με μια έντονη γραμμή καταιγίδας κατά μήκος του μετώπου/ξηρής γραμμής που ενδέχεται να σαρώσει μια μεγάλη περιοχή από το Μιζούρι και το Αρκάνσας στο Ιλινόις, την Ιντιάνα, το δυτικό Κεντάκι και το Τενεσί και τον Μισισιπή. Η γραμμή θα μπορούσε να φέρει καταρρακτώδη βροχή, ισχυρούς ανέμους και την πιθανότητα σύντομων ενσωματωμένων ανεμοστρόβιλων.

Οποιεσδήποτε καταιγίδες καταφέρουν να παραμείνουν απομονωμένες πολύ πριν από αυτή τη γραμμή θα είναι και πάλι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων χαλαζιών και ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απειλής για τις καιρικές συνθήκες πυρκαγιάς – «εξαιρετικά κρίσιμο» – εκδόθηκε από το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων NOAA τη Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022, που ισχύει την Τρίτη σε τμήματα των νότιων πεδιάδων. (Πίστωση εικόνας: NOAA / NWS / SPC)

Ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς είναι πιθανό την Τρίτη

Πίσω από την ξηρά, οι συνθήκες θα είναι πολύ ζεστές, ξηρές και θυελλώδεις την Τρίτη – όλες οι μεταβλητές που θα αυξήσουν τον κίνδυνο ταχέως κινούμενων δασικών πυρκαγιών στο λιβάδι. Το να κάνει τα πράγματα πιο ανησυχητικά είναι μια ξηρασία που εντείνεται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως συνηθίζεται κατά τη διάρκεια των γεγονότων La Niña (βλ. παρακάτω) στις νότιες πεδιάδες.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας, η SPC είχε θέσει μεγάλο μέρος του Νέου Μεξικού και το ανατολικό Κολοράντο σε κίνδυνο κρίσιμων καιρικών συνθηκών για αργότερα μέσα στην ημέρα. Ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Τρίτη (Ημέρα 2), όταν η «κρίσιμη» περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερη και περιλαμβάνει μια ομάδα «εξαιρετικά κρίσιμων» συνθηκών – τις πιο τρομερές από τις κατηγορίες καιρού πυρκαγιάς της SPC – από το Texas Panhandle μέχρι το νοτιοδυτικό Κάνσας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι βρίσκονται στην «εξαιρετικά κρίσιμη» περιοχή.

Επικαλούμενη «συνεχιζόμενη ακραία ξηρασία και εξαιρετικά ξηρά καύσιμα», SPC προειδοποίησε ριπές ανέμου που θα αγγίζουν το εύρος των 50-60 mph μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, με σχετική υγρασία κάτω από 10% σε μεγάλες περιοχές. Το κέντρο πρόσθεσε ότι είναι πιθανές «εξαιρετικά ασταθείς καιρικές συνθήκες πυρκαγιάς».

Δεδομένων των πολλαπλών πυρκαγιών που έχουν ήδη παρατηρηθεί στην περιοχή με άλλα μεγάλης κλίμακας συστήματα καταιγίδων νωρίτερα αυτό το έτος (όπως στον δορυφορικό βρόχο που δημοσιεύτηκε στο Twitter παρακάτω, από τις 21 Μαρτίου), αυτή η κατάσταση παρακολουθεί εξαιρετικά προσεκτικά.

Δύο τελευταίοι μήνες φέρνουν πρωτοφανή δραστηριότητα ανεμοστρόβιλων

Η ευρεία σάρωση αυτού του πολυήμερου συστήματος καταιγίδας είναι τυπική του Απριλίου, καθώς οι θερμότερες αέριες μάζες έχουν ευκολότερο χρόνο να ωθήσουν πιο βόρεια, ενώ το ρεύμα πίδακα ανώτερου επιπέδου εξακολουθεί να μπορεί να βυθιστεί καλά προς τα νότια.

Τούτου λεχθέντος, δεν είναι ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν αδυσώπητοι στο να δημιουργήσουν άσχημες καιρικές συνθήκες. Δύο εκπληκτικά ιστορικές εστίες ανεμοστρόβιλου έδωσαν τον τελευταίο μήνα του 2021 περισσότερους επιβεβαιωμένους ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ (193) από ό,τι τον οποιοδήποτε άλλο Δεκέμβριο έχει καταγραφεί. Ομοίως, αρκετές ημέρες με υψηλή δραστηριότητα ώθησαν τον περασμένο μήνα σε ένα σύνολο ανεμοστρόβιλων σε υψηλό επίπεδο (τουλάχιστον 210) για κάθε Μάρτιο. Και τα δύο αρχεία χρονολογούνται από το 1950, την αρχή της αξιόπιστης βάσης δεδομένων ανεμοστρόβιλων της NOAA.

Αναφορές συνολικού ανεμοστρόβιλου αυξήθηκε δραματικά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 με την υιοθέτηση των δικτύων προειδοποίησης και εντοπισμού των ΗΠΑ, και ξανά στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 με την εμφάνιση του εθνικού ραντάρ Doppler και της αφθονίας βιντεοκάμερων και καταδιωκτικών καταιγίδων. Αυτός ο «πληθωρισμός ανεμοστρόβιλου» φαίνεται να έχει ισοπεδωθεί, ωστόσο, και υπάρχει μικρή συνολική τάση μετά το φιλτράρισμα των πιο αδύναμων ανεμοστρόβιλων (F0/EF0).

Ο έντονος καιρός αυτής της εβδομάδας θα επικεντρωθεί από τις νότιες και κεντρικές πεδιάδες στην κοιλάδα του Μισισιπή, μια περιοχή όπου μπορεί να είναι νωρίς την άνοιξη. ιδιαίτερα ασταθής κατά τη διάρκεια της La Niña. Αυτή τη στιγμή, η δεύτερη εκδήλωση La Niña σε δύο χρόνια συνεχίζει να βρίσκεται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό. Του αναμενόμενος να μπουν σε ουδέτερες συνθήκες μέχρι αυτό το καλοκαίρι, αν και ορισμένα μοντέλα κρατήστε το στη θέση του.

Λόγω του φράγμα προβλεψιμότητας ελατηρίου για το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα περιμένουμε έναν τρίτο συνεχόμενο βόρειο χειμώνα της Λα Νίνια το 2022-23. Έχουν συμβεί γεγονότα «Three-peat» La Niña μία φορά κάθε 20 έως 25 χρόνια από το 1950, πιο πρόσφατα το 2000-2001.

Ο Jeff Masters συνέβαλε σε αυτήν την ανάρτηση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar