Κατηγορία 4 Τροπικός κυκλώνας Batsirai κατευθύνεται προς την ευάλωτη Μαδαγασκάρη » Γέιλ Climate Connections

4
Κατηγορία 4 Τροπικός κυκλώνας Batsirai κατευθύνεται προς την ευάλωτη Μαδαγασκάρη » Γέιλ Climate Connections

Το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκάρης, που ήδη ταλαιπωρείται από τις πλημμύρες από την τροπική καταιγίδα Ana στις 22 Ιανουαρίου και μια καταστροφική ξηρασία στα νότια μέρη του έθνους, προετοιμάζεται για την αναμενόμενη άφιξη του τροπικού κυκλώνα Batsirai το Σάββατο.

Στις 10 π.μ. EST Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, το Batsirai ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους 130 mph, με κατεύθυνση δυτικά-νοτιοδυτικά στα 5 mph, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνα. Ραντάρ από τη Ρεϋνιόν έδειξε ότι ο Μπατσιράι είχε ολοκληρώσει έναν κύκλο αντικατάστασης οφθαλμικού τοιχώματος νωρίς την Πέμπτη και ο κυκλώνας δεν ήταν τόσο οργανωμένος όσο την Τετάρτη. Η μεγάλη διάτμηση ανέμου περίπου 20 κόμβων παρεμπόδιζε την εντατικοποίηση και την ατμόσφαιρα ήταν στην ξηρή πλευρά, με μεσαία σχετική υγρασία 55%. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας ήταν θερμές 28 βαθμοί Κελσίου (82°F).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (8 Φεβρουαρίου): Το Batsirai έπεσε στην ανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης κοντά στο 17Z στις 5 Φεβρουαρίου ως καταιγίδα κατηγορίας 3 με ανέμους 115 mph, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Προειδοποίησης Τυφώνα. Ο Μπατσιράι σκότωσε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και άφησε άστεγους 72.000 ανθρώπους. πάνω από οκτώ ίντσες βροχής έπεσαν κοντά στην περιοχή της ξηράς. Ευτυχώς, ο Μπατσιράι έφερε επίσης μία έως τέσσερις ίντσες βροχής στο νότιο τμήμα της Μαδαγασκάρης που επλήγη από την ξηρασία.

Το Joint Typhoon Warning Center και τα περισσότερα μοντέλα κορυφαίας έντασης προβλέπουν ότι το Batsirai θα συνεχίσει να παρακολουθεί δυτικά-νοτιοδυτικά και σταδιακά θα εξασθενήσει, φτάνοντας στην ξηρά στην ανατολική-κεντρική Μαδαγασκάρη γύρω στις 12 Z (3 μ.μ. τοπική ώρα) το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, ως καταιγίδα κατηγορίας 2 . Η ακτή εκεί είναι μέτρια κατοικημένη και οι ζημιές από την καταιγίδα και τον άνεμο είναι πιθανό να είναι εκτεταμένες. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία από το Μπατσιράι θα είναι οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις 8-16” που αναμένεται να επηρεάσουν μια κατοικημένη περιοχή. Η περιοχή με έντονες βροχοπτώσεις του Μπάτσαρι μπορεί να καταλήξει ακριβώς νότια της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της χώρας, της πρωτεύουσας του Ανταναναρίβο, αλλά η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Αντσιράμπε (πληθυσμός 250.000) πιθανότατα θα έχει βροχές άνω των 10 ιντσών. Δυστυχώς, οι βροχές του Μπατσιράι θα χάσουν κυρίως τη νότια Μαδαγασκάρη, όπου α πολυετής ξηρασία έχει 1,6 εκατομμύρια άτομα σε υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι βροχές του Μπατσιράι πιθανότατα θα προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες και μεγάλες ζημιές στη χώρα και η καταιγίδα μπορεί να είναι μία από τις πέντε πιο ακριβές καταστροφές στην ιστορία της Μαδαγασκάρης. Το δυναμικό ζημιάς είναι υψηλότερο από ό,τι για προηγούμενες καταιγίδες παρόμοιας έντασης, λόγω της σημαντικής αποψίλωσης των δασών που γνώρισε η Μαδαγασκάρη τα τελευταία 20 χρόνια: η Μαδαγασκάρη έχασε το 24% της δασικής της κάλυψης μεταξύ 2000 και 2020, σύμφωνα με globalforestwatch.org. Η Μαδαγασκάρη είναι αρκετά ορεινή και τα νερά των πλημμυρών τρέχουν πιο γρήγορα από τα αποψιλωμένα βουνά, φτάνουν σε υψηλότερα ύψη και προκαλούν μεγαλύτερες ζημιές.

Σχήμα 1. Προβλεπόμενη συνολική βροχόπτωση από τον τροπικό κυκλώνα Batsirai που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στις 12Z, από την 6Z, στις 3 Φεβρουαρίου 2022, του μοντέλου HWRF. Εκτεταμένες βροχές 8-16 ιντσών (έντονα κίτρινα χρώματα) αναμένονται στην ανατολική-κεντρική Μαδαγασκάρη, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο. (Πίστωση εικόνας: NOAA)

Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη ξεσπάσει από την τροπική καταιγίδα Ana

Οι βροχές του Μπατσιράι θα επηρεάσουν ένα τμήμα της Μαδαγασκάρης που ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της τροπικής καταιγίδας Ana, της πρώτης ονομαζόμενης καταιγίδας της εποχής του κυκλώνα του Νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού. Η Ana διέσχισε τη Μαδαγασκάρη τον Ιανουάριο ως τροπική κατάθλιψη, προκαλώντας πλημμύρες που σκότωσαν 48 ανθρώπους και άφησαν άστεγους 71.000 ανθρώπους. Η Ana σκότωσε επίσης 18 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη και 29 στο Μαλάουι, αφού έπεσε στη Μοζαμβίκη ως τροπική καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 60 mph.

Ιστορία του τροπικού κυκλώνα της Μαδαγασκάρης

Μεγάλοι τροπικοί κυκλώνες έχουν χτυπήσει τη Μαδαγασκάρη κατά μέσο όρο περίπου μία φορά κάθε τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησαν τα ακριβή δορυφορικά δεδομένα το 1997. υπήρξαν οκτώ τέτοιες πτώσεις από το 1997-2021. Ο ισχυρότερος και πιο θανατηφόρος τροπικός κυκλώνας που έπληξε το νησί στην εποχή των δορυφόρων ήταν Τροπικός κυκλώνας Gafilo, που έπληξε το βόρειο άκρο της Μαδαγασκάρης στις 7 Μαρτίου 2004, ως καταιγίδα κατηγορίας 4 με ανέμους 150 mph. Το Gafilo έριξε έως και 20 ίντσες βροχής και οι άνεμοι και οι πλημμύρες του σκότωσαν 363 ανθρώπους και προκάλεσαν ζημιές 375 εκατομμυρίων δολαρίων (2022 USD), καθιστώντας την την τέταρτη πιο ακριβή καταιγίδα στην ιστορία της Μαδαγασκάρης. Πριν φτάσει στην ξηρά, η κεντρική πίεση του Gafilo των 895 mb ήταν η χαμηλότερη από κάθε τροπικό κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Άλλες έξι καταιγίδες κατηγορίας 4 έπληξαν το νησί:

Cyclone Enawo, 7 Μαρτίου 2017, άνεμοι 150 mph.
Cyclone Givanna, 13 Φεβρουαρίου 2012, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Hudah, 2 Απριλίου 2000, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Gretelle, 24 Ιανουαρίου 1997, άνεμοι 130 mph.
Cyclone Bonita, 10 Ιανουαρίου 1996, άνεμοι 130 mph. και
Cyclone Geralda, 2 Φεβρουαρίου 1994, άνεμοι με ταχύτητα 130 mph.

Επιπλέον, α Κυκλώνας Μαρτίου 1927 που σκότωσε έως και 500 ανθρώπους μπορεί να ήταν ένα Cat 4.

Ο πιο ακριβός τροπικός κυκλώνας της Μαδαγασκάρης ήταν ο Tropical Cyclone Emilie, ο οποίος έπεσε στην ανατολική ακτή του νησιού στις 2 Φεβρουαρίου 1977, ως μια ελάχιστη τροπική καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 40 mph. Η Emilie έριξε καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ζημιά 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2022 USD).

Εικόνα 2. Κατηγορία 3 και ισχυρότεροι τροπικοί κυκλώνες που έφτασαν στην ξηρά στη Μαδαγασκάρη, 1997-2021. Τα ακριβή δορυφορικά δεδομένα για τον Νότιο Ινδικό Ωκεανό ξεκίνησαν το 1997. (Εικόνα: NOAA)

Οι βροχές του Μπατσιράι αναμένεται να χάσουν τη χειρότερη ξηρασία της Μαδαγασκάρης περιοχές

Η Νότια Μαδαγασκάρη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που προκαλείται από την ξηρασία, με τις περιόδους βροχών τόσο του 2019/20 όσο και του 2020/21 να φέρνουν μόλις το 60% των κανονικών βροχοπτώσεων. Η έλλειψη βροχόπτωσης τους 24 μήνες από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021 εκτιμήθηκε ως ξηρό γεγονός 1 στα 135 χρόνια, που ξεπεράστηκε σε σοβαρότητα μόνο από την καταστροφική ξηρασία του 1990-92. Η ξηρασία έχει βάλει πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Οι βροχοπτώσεις του Μπατσιράι προβλέπεται ότι θα χάσουν ως επί το πλείστον τις περιοχές της νότιας Μαδαγασκάρης που έχουν καταστραφεί από την ξηρασία, αλλά θα βοηθήσουν στις λιγότερο σοβαρές συνθήκες ξηρασίας στο υπόλοιπο νησί.

Σχήμα 3. Απόκλιση της βροχόπτωσης από το μέσο όρο για τη Νότια Αφρική για τις 90 ημέρες που λήγουν στις 30 Ιανουαρίου 2022. Η Νότια Μαδαγασκάρη παρουσίασε βροχόπτωση πολύ κάτω του μέσου όρου. (Πίστωση εικόνας: NOAA/CPC)


Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ο κύριος μοχλός της ξηρασίας της Μαδαγασκάρης

Κλιματολόγοι που συνέταξαν μια μελέτη του Δεκεμβρίου με την ομάδα World Weather Attribution, «Παράγοντες εκτός από την κλιματική αλλαγή είναι οι κύριοι παράγοντες της πρόσφατης επισιτιστικής ανασφάλειας στη Νότια Μαδαγασκάρη». διαπίστωσε ότι «η εμφάνιση φτωχών βροχοπτώσεων όπως παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021 στη Νότια Μαδαγασκάρη δεν έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο».

Ακόμη και εκεί όπου η βροχόπτωση δεν έχει αλλάξει, η υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει βρεθεί ότι κάνει την ξηρασία πιο έντονη σε πολλά μέρη του κόσμου αυξάνοντας την εξάτμιση και στεγνώνοντας τη βλάστηση. Ωστόσο, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτό δεν ισχύει για τη Μαδαγασκάρη. Ανέφεραν Κιου et al. (2021)ο οποίος διαπίστωσε ότι σε άνυδρες και ημίξηρες περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στην πιθανότητα να δούμε εξαιρετικά ελλείμματα υγρασίας του εδάφους (και επομένως πιο έντονες ξηρασίες που στεγνώνουν τη βλάστηση και βλάπτουν σπάρτα).

Οι συγγραφείς του World Weather Attribution συνόψισαν επίσης την πρόσφατη έρευνα μοντελοποίησης του κλίματος, η οποία προτείνει ότι «η μελλοντική θέρμανση κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρές έως μέτριες αυξήσεις στις βροχοπτώσεις της υγρής περιόδου στη νότια Μαδαγασκάρη, ενώ το δεύτερο μισό της ξηρής περιόδου (Αύγουστος-Οκτώβριος) προβλέπεται να γίνει πιο ξηρός και μεγαλύτερος».

Ιστορία του τροπικού κυκλώνα του Νότιου Ινδικού Ωκεανού

Η βάση δεδομένων ιστορίας τυφώνων της NOAA απαριθμεί 18 τροπικούς κυκλώνες στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό που έχουν επιτύχει ισχύ κατηγορίας 5 από το 1989. Από τότε που ξεκίνησε η ακριβής τήρηση αρχείων από δορυφόρους το 1997, έχουν συμβεί 14 καταιγίδες κατηγορίας 5 στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό—κατά μέσο όρο περίπου μία Cat 5 καθε δυο χρονια.

Η ισχυρότερη από αυτές τις καταιγίδες, ο Τροπικός κυκλώνας Fantala το 2016, κορυφώθηκε με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 180 mph και κεντρική πίεση πίεσης 907 mb. Το Fantala δεν έπεσε στη στεριά, αν και το οφθαλμικό του τοίχωμα επηρέασε την Ατόλη Farquhar ενώ η καταιγίδα ήταν στην κατηγορία 5 ισχύος. Το Fantala είναι επίσης ο κάτοχος του ρεκόρ έντασης όλων των εποχών για ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς βρίσκεται στην κορυφή του ρεκόρ για τον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό, τον Τροπικό κυκλώνα Fani του Μαΐου 2019 (άνεμοι μέγιστης διάρκειας 1 λεπτού με ταχύτητα 175 mph). Σημειώστε, ωστόσο, ότι κάποιοι θεωρούν Τροπικός κυκλώνας Μόνικα του 2006 (άνεμοι 180 mph) ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα στη λεκάνη του Ινδικού Ωκεανού που έχει καταγραφεί. Ωστόσο, οι ορισμοί ποικίλλουν στα όρια του Ινδικού Ωκεανού, και η Μόνικα έφτασε στο μέγιστο της δύναμης βόρεια της Αυστραλίας στη Θάλασσα Αραφούρα, η οποία θεωρείται από πολλές πηγές, όπως η CIA World Factbookνα είναι μέρος του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, όχι του Ινδικού Ωκεανού.

Κανένας τροπικός κυκλώνας του Νότιου Ινδικού Ωκεανού δεν έχει καταγραφεί ποτέ για να φτάσει στην ξηρά στην κατηγορία 5 ισχύος. Τουλάχιστον 17 έχουν φτάσει στη στεριά στην κατηγορία 4: δύο στη Μοζαμβίκη, επτά στη Μαδαγασκάρη και οκτώ στη δυτική Αυστραλία.

Το πιο πρόσφατο Cat 5 στη λεκάνη ήταν το Faraji (άνεμοι 160 mph, κεντρική πίεση 925 mb) στις 8 Φεβρουαρίου 2021.

Ο Bob Henson συνέβαλε σε αυτή τη δημοσίευση.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν το „Eye on the Storm“ αναρτήσεις. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar