Ανεμοστρόβιλοι μπορεί να χτυπήσουν τις πολιτείες του Κόλπου τη Δευτέρα και την Τρίτη » Γέιλ Climate Connections

4
Ανεμοστρόβιλοι μπορεί να χτυπήσουν τις πολιτείες του Κόλπου τη Δευτέρα και την Τρίτη » Γέιλ Climate Connections

Σύμφωνα με την κλιματολογία, ένα πολυήμερο ξέσπασμα έντονων καιρικών φαινομένων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αρκετούς ισχυρούς ανεμοστρόβιλους θα σπρώξει από το Τέξας τη Δευτέρα το απόγευμα στη Λουιζιάνα και στο Μισισιπή και την Αλαμπάμα μέχρι αργά την Τρίτη. Από το μεσημέρι της Δευτέρας, το NOAA Storm Prediction Center (SPC) είχε εκδώσει Περιοχές «μέτριου κινδύνου» (το δεύτερο υψηλότερο από τα πέντε επίπεδα κινδύνου για έντονα καιρικά φαινόμενα) στο ανατολικό κεντρικό Τέξας για τη Δευτέρα και από την ανατολική κεντρική Λουιζιάνα στο νότιο Μισισιπή για την Τρίτη.

Ενημέρωση (12:30 π.μ. CDT Τρίτη): Τουλάχιστον 17 ανεμοστρόβιλοι έχουν αναφερθεί στο SPC από νωρίς την Τρίτη, όλοι εκτός από έναν στο Τέξας. Αρκετοί καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν σε βίντεο, όπως κοντά στο Round Rock, το Luling και το Madisonville. Κοιτάζοντας την Τρίτη, το SPC’s Προοπτική 1ης ημέρας που εκδόθηκε νωρίς την Τρίτη διευρύνει τις προοπτικές μέτριου κινδύνου από την Ημέρα 2, με κίνδυνο ισχυρών ανεμοστρόβιλων που εκτείνονται από την κεντρική Λουιζιάνα έως τη δυτική κεντρική Αλαμπάμα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προχωρήσουν στα νοτιοανατολικά την Τετάρτη, πιθανώς να επεκταθούν βόρεια μέχρι τη νότια Βιρτζίνια. Σε αυτό το σημείο, οι πιθανότητες σημαντικών ανεμοστρόβιλων πιθανότατα θα είναι χαμηλότερες από τη Δευτέρα και την Τρίτη. ο Το SPC Day 3 outlook εκδόθηκε τη Δευτέρα θέτουν μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών ΗΠΑ σε μια περιοχή ελαφρού κινδύνου.

Προοπτικές για έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδόθηκαν από το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων NOAA για τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (αριστερά, εκδόθηκε στις 1:59 μ.μ. CST Δευτέρα) και για την Τρίτη 22 Μαρτίου (δεξιά, εκδόθηκε στις 12:29 μ.μ. CST Δευτέρα). (Πίστωση εικόνας: NOAA/SPC)

Το κεντρικό και το ανατολικό Τέξας υπέστησαν κλασικό ανοιξιάτικο χτύπημα καιρού τη Δευτέρα. Ένα ισχυρό θερμό μέτωπο έφερνε συννεφιασμένο, υγρό, ήπιο αέρα από τον Κόλπο στη θέση της ηλιόλουστης, ξηρής αέριας μάζας που είχε επικρατήσει την Κυριακή, όταν οι ισχυροί νότιοι άνεμοι έσπρωξαν πολλαπλές πυρκαγιές στο ξηρό από ξηρασία τοπίο του Τέξας και της Οκλαχόμα.

Όπως σημειώνεται από την SPC, οι εκτεταμένες νεφώσεις το πρωί της Δευτέρας περιορίζουν τη θέρμανση κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα μπορούσε να εντείνει τις ισχυρές καταιγίδες. Ωστόσο, επέτρεψαν επίσης τον ασταθή αέρα να ρέει στη θέση του σχετικά ανενόχλητος – στην πραγματικότητα στρώνοντας το τραπέζι.

Οι άνεμοι σε επίπεδο 250 millibar (περίπου 34.000 πόδια, περίπου το ύψος πλεύσης μεγάλων αεροσκαφών) θα ουρλιάζουν με περισσότερους από 120 κόμβους (138 mph) πάνω από το Τέξας, κοντά στη βάση ενός ισχυρού, επιμήκους άνω χαμηλού που κινείται ανατολικά κατά μήκος του Μεγάλου Πεδιάδες. Αυτή η πρόβλεψη εκδόθηκε από το μοντέλο GFS στις 12Z (8 π.μ. EDT) Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 και ισχύει για την Τρίτη 12Z (8 π.μ. EDT). (Πίστωση εικόνας: tropicaltidbits.com)

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι η ισχύς ενός χαμηλού ανώτερου επιπέδου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται σε όλη την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι ανώτερου επιπέδου που περιστρέφονται γύρω από το χαμηλό θα οδηγήσουν σε πολύ ισχυρή κατακόρυφη διάτμηση του ανέμου, η οποία ευνοεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο ζεστός, υγρός αέρας χαμηλής στάθμης θα πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερο από αρκετή αστάθεια.

Ωστόσο, η ισχυρή ανοδική κίνηση που προκαλείται από το χαμηλό μπορεί να καταλήξει να δημιουργήσει μια έντονη γραμμή καταιγίδας, αντί των πιο απομονωμένων υπερκυψελών που παράγουν τους πιο βίαιους ανεμοστρόβιλους.

Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι οι πρώτες πολλές καταιγίδες που αναπτύσσονται το απόγευμα της Δευτέρας στο Τρίγωνο του Τέξας (η περιοχή μεταξύ Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, Όστιν-Σαν Αντόνιο και Χιούστον) και τυχόν μεμονωμένες καταιγίδες που σχηματίζονται πάνω από το νότιο Μισισιπή ή την Αλαμπάμα πολύ πριν από την αναμενόμενο καταιγισμό το απόγευμα της Τρίτης, που αποδεικνύεται το πιο επικίνδυνο για ισχυρούς ανεμοστρόβιλους μεγάλης διαδρομής (και πιθανώς γιγάντιο χαλάζι, ειδικά τη Δευτέρα). Ωστόσο, είναι πιθανοί καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι σε ολόκληρη την περιοχή που περιγράφεται από την SPC και οι κάτοικοι σε όλη την περιοχή θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή.

Αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές με κύρια γραμμή των καταιγίδων. Οι καταστροφικοί ευθύγραμμοι άνεμοι θα είναι επίσης ανησυχητικό, μαζί με τις πιθανότητες για σύντομους ανεμοστρόβιλους.

Ένα ζοφερό ξεκίνημα για τον Μάρτιο

Η εποχή των ανεμοστρόβιλων τείνει να κορυφώνεται στα τέλη του χειμώνα κατά μήκος της ακτής του Κόλπου μεταναστεύουν προς τα βόρεια και τα δυτικά μέσω της άνοιξης στις κεντρικές και βόρειες Μεγάλες Πεδιάδες και Μεσοδυτικά έως τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Έτσι, το επικείμενο ξέσπασμα προσκρούει στο κλιματολογικό βιβλίο (σε αντίθεση με την καταιγίδα της Μινεσότα από τον Μάρτιο του 2021 που απεικονίζεται στο παραπάνω tweet).

Το ξέσπασμα αυτής της εβδομάδας είναι επίσης συνεπές με την τάση των γεγονότων La Niña να αυξάνουν τον κίνδυνο έντονων καιρικών φαινομένων στις αρχές της άνοιξης, ειδικά από τις νότιες πεδιάδες έως τα μέσα του Νότου. Βρισκόμαστε τώρα στη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά των συνθηκών La Niña.

Ήταν ήδη ένας τραγικός μήνας για τους ανεμοστρόβιλους, με επτά ανθρώπους να πέθαναν στην Αϊόβα στις 5 Μαρτίου. Αυτό το τοπικό ξέσπασμα περιελάμβανε ef4 ανεμοστρόβιλος που έπληξε την κεντρική Αϊόβα νότια και ανατολικά του Ντε Μόιν. Ήταν ένας από τους πιο έντονους ανεμοστρόβιλους που καταγράφηκαν ποτέ βόρεια τόσο νωρίς μέσα στο έτος, που διέσχιζε μια διαδρομή μήκους 69,5 μιλίων και πλάτους έως και 800 γιάρδες (σχεδόν μισό μίλι) με εκτιμώμενους ανέμους κορυφής 170 mph.

Στατιστικά στοιχεία ανεμοστρόβιλων για τις συνεχόμενες ΗΠΑ τον Μάρτιο, που χρονολογούνται από το 1950, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων ανεμοστρόβιλων (πράσινο) και των θανάτων (σκούρα μπλε γραμμή). (Πίστωση εικόνας: NOAA/NCEIμε βάση δεδομένα από NOAA/SPC)

Από το 1991 έως το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν ένα κατά μέσο όρο 7,6 θάνατοι από ανεμοστρόβιλους τον Μάρτιο. Αλλά είναι ένας από τους πιο μεταβλητούς μήνες του χρόνου για έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα περισσότερα χρόνια, κανείς δεν σκοτώνεται από ανεμοστρόβιλο στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, αλλά κάθε λίγα χρόνια θα υπάρχουν 20 ή περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με ανεμοστρόβιλους (δείτε το παραπάνω γράφημα).

Επτά θάνατοι από ανεμοστρόβιλους αναφέρθηκαν τον Μάρτιο πριν από ένα χρόνο, αλλά ο προκαταρκτικός αριθμός ανεμοστρόβιλων αυτού του μήνα έως και 191 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση πίσω από τους 192 στριφογυριστές το 2017 στα αρχεία Μαρτίου που χρονολογούνται από το 1950.

Οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να σχολιάσουν τις αναρτήσεις „Eye on the Storm“. Τα σχόλια είναι γενικά ανοιχτά για 30 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε ανακοινώσεις μέσω email για νέες αναρτήσεις εδώ. Twitter: @DrJeffMasters και @bhensonweather

Schreibe einen Kommentar